Pentru copii şi tineri

Inițiere de escaladă

Avem un program deschis pentru organizații și școli care lucrează cu tineri cu nevoi speciale, prin care îi invităm în mod gratuit la o ședință de inițiere în escaladă pentru copiii lor. Încercăm astfel să le arătăm ce înseamnă cățărarea într-o sală dedicată, care sunt beneficiile pentru copii și care sunt lucrurile pe care aceștia le pot îmbunătăți prin sport.

Organizațiile care ne-au trecut pragul până acum acum pot fi văzute aici, iar dacă faci și tu parte dintr-un ONG sau instituție care lucrează cu tineri cu nevoi speciale, ne poți scrie pe contact@climbagain.ro să discutăm despre programul nostru.

Ora de sport pentru școli speciale

Am încheiat parteneriate cu școlile speciale pentru deficienți de vedere și auz din București prin care lucrăm săptămânal cu grupe de copii cu deficiențe senzoriale, în zilele de miercuri și vineri, după orele lor de școală.

Peste 40 de copii au intrat în programul de antrenament constant până acum, iar până la finalul lui 2015 ne dorim ca numărul acestora să se ridice la 100 de beneficiari din București.

Terapie pentru copii cu afecțiuni din spectrul autist

Am început să lucrăm cu copii cu autism în ședințe restrânse, care permit lucrul îndeaproape și duc la consolidarea rapidă a relației de încredere față de instructor. Predăm escalada ca pe un joc care stimulează atenția, mobilitatea și simțurile, prin care poți învăța să rezolvi probleme de viață, prin care poți învinge frica sau frustrarea.

Cursurile noastre sunt private pentru părinții care își doresc acest lucru, și flexibile pentru parteneriate cu organizațiile ai căror beneficiari sunt compatibili pentru misiunea noastră.

Copii la cățărat în natură

Chiar dacă antrenamentele de escaladă se practică în săli, pe panouri amenajate special, cățăratul rămâne un sport cu adevărat fabulos în natură. Vrem să le oferim copiilor și tinerilor cu nevoi speciale cu care lucrăm ocazia de a simți și cățăra trasee la stâncă, de a se orienta în spații largi, de a lucra împreună și simți responsabilitățile dintr-o tabără organizată la munte.

Un episod pilot a fost pentru noi ieșirea din octombrie 2014 la festivalul de bouldering de la Brătilești, în județul Buzău, unde alături de cei peste 100 de cățărători prezenți s-au dat și tineri cu nevoi speciale. Pentru 2015, ne dorim ca fiecare copil care vine constant la sală prin programele noastre să ajungă cel puțin o dată pe sezon într-o excursie la cățărat (primăvară/toamnă).

Concursuri şi competiţii

Demonstrațiile Climb Again

Trofeul Vertical Spirit de escaladă pentru copii și juniori din 2014 a fost prima competiție națională din România la care au participat copii cu nevoi speciale, pregătiți de instructorii Climb Again. Șapte copii (Răzvan, Ovidiu, Tudor, Sami, David, Flavius și Alin) au făcut o demonstrație extraordinară de forță, curaj și încredere sub privirile impresionate ale unei săli întregi de spectatori și concurenți.

De atunci, copiii sunt aproape nelipsiți de la concursurile organizate de cluburile sportive și sălile de cățărat din București, fie în momente demonstrative, cu scop de promovare a activității noastre și a progresului copiilor, fie chiar în competiție, unde se cațără și socializează cu copii, tineri și adulți tipici.

Echipa de juniori Climb Again

Am format o echipă de copii și tineri cu nevoi speciale cu potențial de performanță în cățărare, care au început deja să se remarce la concursurile de escaladă din București.

Obiectivul nostru este ca pregătirea copiilor să fie mereu la standarde de competiție și ca în fiecare sezon să putem aduce măcar o mică parte din tinerii pe care îi antrenăm într-un context de concurs. Participarea lor la astfel de evenimente este crucială în dezvoltarea personală, în progresul sportiv, și mai ales, în a demonstra că nu există nicio diferență de capabilități acolo unde dragostea de cățărat și munca nu lipsesc.

Club Sportiv Climb Again afiliat FRAE

Afilierea Clubul Sportiv Climb Again la Federația Română de Alpinism și Escaladă e un pas important în crearea de noi contexte și dezvoltarea acestui sport pentru persoanele cu dizabilități. Rezultatele activității noastre și afilierea pot seta deja premisele pentru introducerea paraclimbingului în programa Federației, inclusiv la nivel competițional. Odată reglementat sportul în campionatul național, deschiderea pentru participarea cu sportivii Climb Again la concursuri internaționale de paraclimbing, inclusiv la cele recunoscute de Federația Internațională (IFSC), este totală.

Un alt avantaj al afilierii este că orice cățărător din România care participă la competiții din circuitul oficial poate alege să fie înscris în clubul nostru și deci să concureze ca sportiv Climb Again. E un gest mai degrabă simbolic pentru noi, care demonstrează aprecierea și susținerea pe care ne-o acordă comunitatea de cățărători din România.

Proiecte speciale

Evenimente-concurs

În aprilie 2014, sala de escaladă Carpatic a găzduit Climb Again Marathon, primul eveniment sportiv organizat în totalitate de Climb Again – un concurs de bouldering dedicat cățărătorilor din toată țara, dublat de o petrecere la cățărat a copiilor cu nevoi speciale (Climb Again Kids’ Party).

Concursul a fost unul spectaculos, cu trasee specifice ca One Foot, One Arm sau Pe întuneric, gândite pentru familiarizarea sportivilor tipici cu provocările pe care persoanele cu care lucrăm le întâlnesc în fiecare zi.

Petrecerile copiilor la cățărat

Socializarea este foarte importantă – pentru copii, între copii, între copii și adulții din jurul lor. Interacțiunile firești între copii tipici și tineri cu nevoi speciale pot contribui la integrarea socială a celor din urmă, un punct esențial în misiunea Climb Again.

Organizăm frecvent petreceri ale copiilor la cățărat, adică zile de weekend pline de joc și aventură la sală. Programul este împărțit între cățărare, jocuri la înălțime (leagăne, pendule, tiroliană) și ateliere de creație, printre care se strecoară gustări, sirpouri naturale și prăjituri făcute în casă. Totul este organizat în condiții de maximă siguranță și stă sub semnul creativității.

 

Climb Again prin lume

Încă de la primele semne de viață ale proiectului Climb Again pentru persoane cu nevoi speciale în 2013, comunitatea de cățărători și alpiniști români ne-a urmărit, susținut și aplaudat atunci când a fost cazul. Iar dintre cei care au plecat în expediții în tot acest timp, mulți au înfipt steagul Climb Again și ne-au purtat mesajul în vârfurile pe care le-au cucerit în jurul lumii, în taberele de bază sau în soarele aspru de la peste 8000m.

Cea mai mare expediție de promovare a Climb Again a fost cea din Maroc din toamna lui 2014, când Claudiu Miu și indianul Hargur Jaggi, născut cu o malformație congenitală la braț, au cucerit un perete de 700m pentru a arbora cât mai sus steagul Climb Again. A fost o expediție organizată cu sprijinul Hope and Homes for Children Romania, ASSOC Baia Mare și Alpine Style Expeditions, iar documentarul care se bazează pe aventura lor va avea premiera la începutul lui 2015.

Promovare & fundraising

Credem că dezvoltarea programelor și inițiativelor sociale depinde în mare măsură și de puterea de parteneriere a asociațiilor cu misiuni asemănătoare sau compatibile. Suntem prezenți la evenimentele comunității noastre, la concursurile de escaladă din săli și din natură, dar și la evenimente care aduc ONGuri și inițiative sociale la un loc.

Spre exemplu, în 2014 am fost invitați la The Big Lunch Bucharest, un eveniment de comunitate și strângere de fonduri pentru 15 cauze și grupuri de inițiativă, gândit ca un stat la povești în jurul mesei. Sau ne-am bucurat de inițiativa Oanei Gordun, care la Crosul Companiilor a alergat și a strâns astfel bani pentru cauza Climb Again prin platforma Galantom.