Misiune şi valori

Misiunea Asociației Club Sportiv Climb Again este de a încuraja și susține copiii, tinerii și adulții cu nevoi speciale, indiferent de etnie, religie, rasă sau statut social, să practice escalada ca o metodă de terapie pentru dizabilitate, de dezvoltare a abilităților de viață și de integrare socială.

Lucrăm cu tinerii atât în sens terapeutic, cât și cu perspective competiționale, în conformitate cu normativele emise de Federația Română de Alpinism și Escaladă și cu cerințele strategiilor elaborate de Ministerul Tineretului și Sportului.

Credem că misiunea noastră e întregită de sprijinul psihologic, terapeutic, social și material pe care îl acordăm beneficiarilor noștri de la caz la caz.

Mai credem că misiunea noastră poate cunoaște succes și poate fi replicată prin dezvoltarea unor parteneriate strategice, atât cu instituțiile statului, cât și cu alte organizații naționale sau internaționale cu misiuni asemănătoare sau complementare.

Ce este escalada?

Escalada este sportul care presupune cățărarea pe un perete de stâncă (în natură) sau pe un panou artificial (în sală) folosind propriile forțe. Obiectivul este unul singur – să ajungi în vârf sau să termini un traseu predefinit fără să cazi. Calea prin care îți atingi obiectivul, însă, nu e niciodată singulară – escalada este un sport complex, care te solicită atât fizic, cât și psihic, și care testează permanent forța, rezistența, echilibrul și controlul mental al cățărătorului. Poate fi practicată de oricine, de la copii mici până la adulți.

Escalada, sport

pentru persoane cu nevoi speciale?

În ciuda preconcepțiilor, escalada nu este un sport extrem – atâta timp cât cel care se cațără și partenerul care îl asigură respectă toate măsurile de siguranță, riscul este zero. Escalada este un sport care poate fi practicat inclusiv de către copii cu nevoi speciale, ca o măsură de dezvoltare a abilităților de orientare, de conștientizare a spațiului și direcției (în cazul deficiențelor senzoriale, de exemplu) sau ca măsură terapeutică (în cazul copiilor cu autism, de exemplu).

Frumusețea acestui sport vine din dezvoltarea holistică pe care o impune practicantului: rezolvarea unei probleme, găsirea celei mai ușoare variante de a termina un traseu, depășirea obstacolelor, dar și întărirea încrederii în sine și în ceilalți, toate acestea construiesc sentimentul de împlinire al celui care ajunge sus și se pot transforma într-o poveste de succes pentru un tânăr cu nevoi speciale.

Mai multe despre beneficiile escaladei în rândul copiilor cu nevoi speciale, într-un articol scris de Ana Maria Dumitru, psihoterapeut la Fundația World Vision (București), pentru blogul nostru.

Echipa Climb Again

Povestea noastră s-a închegat în jurul lui Claudiu Miu, fost campion național și balcanic la escaladă, care în 2010 s-a îmbolnăvit și a trebuit să renunțe la cățărat și la restul activităților de zi cu zi. După trei ani de suferință și luptă, a început să se cațere din nou, chiar și în ciuda urmelor lăsate de boală. Așa s-a născut ideea Climb Again, din dorința lui Claudiu de a întoarce tot ajutorul primit în anii din urmă de la familie, prieteni și întreaga comunitate de cățărători.

Claudiu Miu

Președinte, antrenor și om de bine

Ana Anton

Manager de proiect

Iulian Farkaș

Instructor escaladă

Raluca Cosmescu

Psihoterapeut

Pe lângă noi există oameni frumoși care se oferă să lucreze cu copiii săptămână de săptămână:

Andreea Tănase

Ioana Răducanu

Anca Iosif

Florin Iordănescu

Matei Dimoftache

Ana Zaharia

Ioana Enache

Loredana Ioncică

Oana Duma

Teodora Spiridon

Illa Spiridon

Oana Gorduna

Miruna Nichita

Petre Ilie

Dan Chirciu

Victor Drăgoi

Silviu Corciovei

Mircea Struțeanu

Grațiela Miu

Ana Maria Șușurincă

Andrei Miu

Gabriel Bivolaru

Mirabela Coroianu